Bikefitting

Een mooie fiets hoeft voor jou nog niet de juiste fiets te zijn. Om het maximale fietsplezier uit je wekelijkse ritjes te halen is een fiets met de juiste geometrie, maatvoering en afstelling vele malen belangrijker dan een kek setje carbon wielen. Het voorkomt klachten, pijntjes en bespaart je energie bij de de langere ritten.

De bikefit is mogelijk voor mountainbikes, racefietsen, cyclocrossers en gravelbikes.

 

TvA Bikefit videoanalyse

Stap 1: Screening

Iedere fitting begint met een lichamelijke screening door manueel therapeut Jasper van Haaster (gevestigd in Gorssel). Hij meet jouw algehele mobiliteit en flexibiliteit. Daarnaast is het heel belangrijk om voor de bikefitting vrij te zijn van blokkades in de wervelkolom en gewrichten. Het startpunt van de bikefitting zou anders een verkeerd beeld kunnen geven. Naast de screening zal Jasper eventuele oude blessures en/of lichamelijke trauma’s met je bespreken en in kaart brengen. Dit alles is belangrijke informatie die tijdens de daadwerkelijke fit gebruikt kan worden. 

Stap 2: Intakegesprek

De volgende stap is het intakegesprek in de winkel met Jasper en Thijs. Belangrijk hierbij is om samen je fietsdoelen- en ambities te bepalen. Een die-hard wedstrijdrijder zit immers heel anders op de fiets dan iemand die vooral wil genieten van zijn of haar zondagse rit.

Startpunt bij de bikefitting is altijd je huidige fietspositie. De fiets wordt op een trainer geplaatst waarbij eerst een nulmeting wordt uitgevoerd. De bestaande zitpositie wordt hierbij vastgelegd. Vervolgens worden eerst de meegenomen schoenen, schoenplaatjes en zooltjes geanalyseerd en afgesteld. Daarnaast geven we een advies over de compatibiliteit van jouw lichaam met het huidige zadel.

Stap 3: Videoanalyse

Nu is het tijd om jouw fietspositie met videoanalyse in beeld te brengen. Dit geeft informatie en een leidraad voor het aanpassen van jouw fietspositie. Belangrijk is de jarenlange ervaring van Jasper en Thijs en natuurlijk jouw input als deelnemer. Het aanpassen van de positie gebeurt gedurende de fit, tot we een optimum bereikt hebben. Bij het aanpassen van de fiets beginnen we met de zadelhoogte. Daarna de setback van het zadel, de afstand van het zadel ten opzichte van het bracket, gevolgd door de hoogte en positie van het stuur.

Er worden meerdere keren onder laag- en hoog vermogen (rond het FTP) tests gedaan om te kijken of de aangepaste houding een verbetering is.

Voor het aanpassen van fietsen met een volledig geïntegreerde stuurinrichting (cockpit) hebben we een verstelbare mogelijkheid (zie foto).

Stap 4: Vastleggen

De nieuwe positie wordt vastgesteld en vastgelegd in ons systeem. Je krijgt hier ook een overzicht van mee. Na 4 weken wordt er telefonisch contact met je opgenomen om jouw nieuwe fietspositie te evalueren.

Fiets opmeten bij bikefit

Bikefitting

235
Screening
Intakegesprek
Videoanalyse
Telefonisch evaluatiegesprek
Boeken